Görme Bozuklukları Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir ?

Görme Bozuklukları Nedenleri Nelerdir ?

Gözün net görebilmesi için göze gelen ışın kırılması (refraksiyon) ve retinanın stabil şekilde birbiri ile bağlantı kurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde gözümüzün eskisi kadar net göremediğimizi farkederiz.  Bu ışın kırılmasını kornea ve lens kas grupları sağlamaktadır. Eğer farklı uzaklıktan göze gelen ışın retinada odaklayabiliyorsa görme konusunda bir bulanıklaşma olmaz. Fakat aynı koşullar içerisinde ışın retinada odaklanamıyorsa görme konusunda büyük ölçüde fark edilebilir bir görme bulanıklığı oluşur.  Görmede Bulanıklaşma Nedenleri listelediğimiz görme kusurlarından meydana gelir.

 

Retinada Işınlar Neden Kırılmaz

  • Presbiyopi,
  • Astigmatizm,
  • Miyopi,
  • Hipermetropi

Presbiyopi

İlerleyen yaş ile ortaya çıkan yakını görememe görme güçlüğüdür. Genç yaştaki insanların göz merceği elastik olduğu için kolayca uyum sağlayarak yakını kolaylıkla görebilirler. Fakat ilerleyen yaş nedeni ile artık elastikliğini kaybeden mercek yakında bulunan objeleri görmekte zorlanır. Ortalama 35 Yaşlarında başlayan bu görememe problemi 60 yaşına kadar değişkenlik göstererek insan gözünde meydana gelebilir. Çözümü iste çok basit bir şekilde gözlük takmaktır, nadir görülse de bazı insanlara kontakt lens uygulanabilir.

Astigmatizm

Göz küresinde bulunan eksenlerin kırıcılığının eşit derecede olmamasından kaynaklanan bir ışın kıramama kusurudur. Miyopi, hipermetropi veya ikisinin karışımı şeklinde meydana gelebilir. Malesef bu görme kusuru riskli bir yer hal almakta olabilir. Korneada enfeksiyon, kornea ülseri, travma ve lenste meydana gelen dengesizlikler yüzünden düzensiz astigmatizma oluşabilir. Astigmatizma genellikle süreklilik gösteren ve kalıcı olan bir hal alabilir. Astigmatizm’in belirtileri genellikle şunlardır : Bulanık görme, gölgeli görme, çift görme ve bunların yanı sıra baş ve göz ağrısı gibi şikayetler meydana gelebilir.  Ağır astigmatı geçiren hastalar baktıkları objeleri çarpık, pürüzlü ve bulanık görebilir.  Eğer tedavisi aksatılırsa göz tembelliğine kadar uzanabilen sorunlar yaşanabilir.  Astigmatizm tedavisi ise çoğunlukla tercih edilen gözlük olabilir bunların yanı sıra kontakt lens ve refraktif cerrahi işlem uygulanarak çözüme ulaşılabilir. Bazı olumsuz durumlarda ise kornea nakli gerekebilir, eğer bu sorunları yaşıyorsanız en kısa sürede muayene olmanız gerekmektedir.

Miyopi

Yakında bulunan cisimleri net görürken uzakta bulunan cisimleri bulanık görmeye Miyopi denir halk dilinde Miyop olarak söylenir. Kornea ve lens fazla kırıcı olduğu durumlarda ışınların retinanın üzerinde değil de önünde odaklanması ile meydana gelebilen bir kusurdur. Miyopi (Miyop) Belirtileri şunlardır : Her zaman bir şeylere yakından bakma isteği bunu isteksiz olarak yapıyor olabilirsiniz kendinizi incelemenizi öneririz, Yakından bilgisayar, telefon ve televizyona bakmak. Genellikle gelişim çağında oluşan bir insanın gözlerinde de gelişim olduğu için miyopi (miyop) hızlı bir şekilde artış gösterebilir. Bunun yanı sıra ortalama 20li yaşlarda gelişim duraklar ve sabit bir değere ulaşır.

Hipermetropi

Gözün ön ve arka çapının normal şartlardan kısa oluşması sonucu yakında bulunan objeleri net görememeye verilen isimdir. Genellikle 40lı yaşlardan sonra meydana gelen yakını görememe problemidir. Hipermetrop ileri seviyeye ulaşırsa eğer aynı zamanda uzağı görme konusunda da sorun yaşanır ve bulanık görülmeye başlar. Hipermetropi Belirtileri şunlardır : Kitap veya benzeri yazıların olduğu bir yeri okurken satır atlayarak okumak, harflerin birbiri ile karıştıklarını görerek okumada zorlanma ve uzun süreli olarak okuma sonucu göz ve baş ağrısı Hipermetropi belirtileridir.

 

Göz ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için web sayfamızda bulunan yazıları okuyabilir ve bu sayede doğru, kısa ve öz bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram