Trifokal Gözlük Camı Nedir?

Trifokal gözlük camı nedir?  sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Trifokal gözlük camları, bifokal lenslerin kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak ve orta görüşü sağlamak üzere tasarlanan lenslerdir. Bifokal gözlüğün faydası, hem uzak hem de yakın gözlük gereksinimini tek gözlükte birleştirmesidir. Fakat bifokal gözlük kullananlar, yakını görmede sorun yaşamaktadır. Bunun nedeni ise bifokal gözlüklerin orta görüş mesafesine uygun özelliklerinin bulunmamasıdır. Orta görüş gereken hallerde trifokal lens kullanımı tavsiye edilir. Bifokal lenslerdeki prizmatik etken trifokal lensler sayesinde bir derece azaltılmıştır. Ancak yine de  bu sorunlar progressiflerdeki  gibi tamamıyla çözülememiştir. Görüş alan çapı 6 ile 7,5 milimetre civarında değişmekte, 45 ile 85 cm aralığında net görüş sağlanabilmektedir.

Gözle ince detayları görebilmenin  çok önemli olduğu mesleklerde kullanılmaktadır. Trifokal gözlük camı lensleri, bifokallerin orta görüş ilave edilmiş halidir. Bu durum orta görüşe imkan sağlar. Orta kısımdaki lensin diyoptri ölçüsü ekseriyetle bifokale ait diyoptrinin %50 si kadar olur.

Trifokal Gözlük Camlarında Ayarlama

Trifokalin tepe kısmı, pupilla aşağı kısmıma yerleşecek biçimde tespit edilir. Kullanacak olanların gereksinimleriyle orantılı olarak az yüksek veya alçakta tespit etmek mümkün. Çerçevenin tüm ayarlarını lens çerçevesine tespit olunmadan önce yapmak gerekir. Kişi ile eşit göz ayarında durup, elinizdeki Pd cetvelinin yardımıyla pupillanın aşağı kısmından başlayarak çerçeve en düşük noktası arasındaki mesafeye bakılır ve ölçüsü alınır. Montajlama yüksekliği yanılma payı 1 milimetredir. Yatay merkeze alma işlemi, uzaktaki pd ye göre bifokallerdeki gibi dikey merkez segmentinin üst kısmından pupillanın aşağı kenarına yerleşecek şekilde yapılmaktadır.
Trifokal gözlük camı lenslerinin orta kısım segmentinin konumlandırılması, istenilen çalışma aralığı kişinin fiziki ölçüsü, yüzünün ve diğer fiziki özellikleri de dahil olmak üzere çeşitli sebeplere bağlantılıdır. Özellikle kişinin kafasının normal haliyle taşıdığı naturel yönüne göre belirlenir. Segment yüksekliği belirleme ve bunun kararını almada ekseriyetle uygulanmakta olan üç tür yöntem vardır.

Segment Yüksekliği Belirleme

İnsan kafası dik tutulduğunda, lens orta bölüm segmentinin, segmentin tepesinin göz bebeği hizası alt sınıra yerleştirilmesi gerekir. Bu duruş şekli, neredeyse tüm günlük işler yapılırken rahatlıkla kullanılabilmektedir. Başın dik halde tutulmasıyla, orta bölüm segmentin tepe kısmı, pupil tabanıyla irisin en düşük kenarı ortasında ki yolun yarısında koyulur. Başın dik vaziyette tutulmasıyla, orta kısım segmenti, pupilla tabanıyla iris tabanı arasında kalan hattın üçte biri üzerine koyulmasıyla uygulanan tespit biçiminin, orta bölüm görme istemi aşırı olmayan ve kafasını yüksekte tutan kişiler için uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
light pole light pole