İki gözde bulunan refraksiyonlarının birbirinden farklı olmasına Anizometropi denir. Bu durum küçük yaştaki çocuklarda rastlanırsa ilk risk grubu ambliyopi (göz tembelliği) sorunudur. Çocuklar (4.00)-(5.00) D’ ye kadar anizometropik düzeltmeye adapte olabilirler. Çocuğun yaşı daha büyük ise ve düzeltilememişse ambliyopisi varsa kırmi düzeltme veya mercek tedavisi ile işlem görür. Yapılan işlem sonucu fonksiyonlar tam düzeltmeden aşşağı olarak görülmez. Anizometropi küçük yaşta bulunan çocukların gözlerinde bulunan farklı refraksiyonların sonucu göz tembelliğine neden açar.
Anizometropi (3.00) D den düşük ise bir gözde sorun yaşanmaz iken diğer gözde ambliyopi olabilme ihtimali vardır. Bu belirtilerde üç boyutlu görme bir dereceye kadar görülebilir. Kötü gören gözde ise supresyon sorunu olabilir. Yani bir göz diğer kötü gören gözü baskılayarak yok sayar. Kötü göz için yapılan tam düzeltme uygulaması sonucu farklı rahatsızlığa da yol açabilir. Daha büyük anizometropilerde ambliyopi ve supresyon daha derindir. Buna benzer durumlarda yapılması mecbur kılınan ve tedavisi olarak görülen refraktif tam düzeltme işlemi uygulanmalıdır. Anizometropi üç gruba ayrılı ;
1.Düşük Anizometropi: Diyoptri farkı 0.25D ile 0.75D arasında olduğu zaman
2.Orta Anizometropi: Diyoptri farkı 1.00D ile 2.00D arasında olduğu zaman
3.Yüksek Anizometri: Diyoptri farkı 2.25’den daha fazla olduğu zaman
ANİZOKO Nedir ?
İki gözde baktığımız objenin iki farklı gözde iki farklı boyutta görülmesine anizoko denir. Anizoko’nun meydana gelmesi için insanın öncelikle iki gözüyle görebilmesi gerekir. İki gözde bulunan retinasındaki görüntüler farklı ebatlar ile görünebilir. Bu meydana gelen olaya fizyolojik anizok yada retina disparitesi adı verilir. Anasonize kolonilerin çoğunlukla sebebi cam düzeltilmiş olan bir anizometropidir. Anizokoninin ölçümünde kullanılan isim “Space Eikonometresi” olarak adlandırılır.