Göz Anatomisi Nedir ve Nelerden Oluşur ?

Göz Anatomi Tanımı

gözün anaİnsanın gözü bi nevi üst düzey kameradır. Gözün netliği bozulmadan görmesi için içerisinde bulunan farklı kas ve dokularla organize şekilde çalışması gerekmektedir. Diğer kas gurupları ve dokular ile sorunsuz bir şekilde iletişim kurması halinde netliği bozulmadan sağlıklı bir şekilde beyine görüş gönderebilir.  Sağlıklı bir görüş için ise Göz Anatomisine ait bilgilere sahip olup gözün korunma ve sağlıklı kalması için yapılması gerekenleri uygulamalıyız.

Göz, orbita isimli koruyucu bir kemiğin çukurunda bulunur. Orbitan içerisinde ise göze bağlanan 6 adet kas bulunmaktadır. Bu kaslar sayesinde gözün eğim alarak sağa, sola, aşşağıya ve yukarıya dönmesini sağlayarak bakış açınızı genişletir. Gözün Anatomisi içerisinde bulunan kas grupları şu şekilde sıralanabilir ;

  1. Kornea
  2. İris
  3. Lens (Mercek)
  4. Vitreus
  5. Retina
  6. Göz Kapakları

Kornea

Göz yapısının en ön kısmında bulunan saydam yapıdır. Bu yapı gözümüzü dış etkenlerden korumakla yükümlü olmaktadır. Yüksek ölçüde ışık kırılmasını sağlamaktadır. Üstelik gözlük kullanmamak için başvurulan göz lazer tedavisi bu alana uygulanmaktadır.

İris

Göz bebeğimizin etrafında bulunan rengi verir. Bu kas kameralarda bulunan lensler gibidir, gözümüzün içerisine ne kadar ışık gireceğini ayarlanması için küçüklük büyüyen bir kastır. Kornea ile İris arasında bulunan boşluk ise kamara adı verilen bir alandır ve içerisi aközle ile doludur. Aköz ise çok berrak bir sıvı olmakla beraber göze basınç vererek kasların haraklerinin sağlıklı oluşmasını sağlar. Aközün üretilmesinde veya göz dışına akmasından dolayı meydana göz hastalığı olan “glokom” adı verilen sorun oluşur.

Lens

Lens ışığın retina üzerinde odaklanmasını sağlar. Göz ile gördüğünüz cisimlerin yakınlık, uzaklık ve boyutlarını görmenizi sağlar. Kameralardaki gibi arka planı bulanıklaştırmak için görmek istenilen cisme odaklanarak arka planı uzaklaştırma işlemini sağlar ve buna akomodasyon (uyum) denir. Bedeni çöküş ve yaş ilerlemesi sonucu bu kas özelliğini kaybetmeye başlar.  Bu kas da bulunan özellik kaybı ise yakını görememe (presbyopi) sorununu getirir. Bu eksiği tamamlamak için ise numaralandırılmış gözlük kullanımı gerekmektedir.

Vitreus

Gözün Yapısında bulunan gözün içerisini dolduran adeta bir yumurta akı gibi bir yapıya sahiptir. Şeffaf olan vitreus ilk olarak retina ile birleşiktir; fakat, yaşın ilerlemesi ile birlikte jel özelliğini kaybeder ve retina ile olan bağını koparır. Yapısı bozulmuş jelde bulunan küçük kümeleri ve lifleri adete bir sinek ve saç teli olarak algılamamıza neden olabilir. Gözünüz ile gördüğünüz her saç teli veya sinek görüntüsünün nedeni bu olmayabilir gözünüzde daha farklı sorunlarda yaşanmış olabilir. Daha detaylı bir göz sorun çözümü için uzman doktorlarımıza ulaşarak muayene olabilir ve sorununuzun kaynağını bulabilirsiniz.

Retina

Gözün iç duvarlarını kaplayan sinir tabakasına retina denir. Işık vitreustan geçtiği zaman göz kürenin içini kaplayan retinaya gelir. Retina görüntüde bulunan ışığın göze gelmesi ile elektrik sinyalleri oluşturur ve bu sinyallari göz sinirlerine gönderir.

Göz Kapağı

Gözü dış etkenlerden koruyan kas kısımdır. Göz kapağı sayesinde fazla ışığa mağruz kalmaz toz ve benzeri olumsuz etkenlerden korunmasını sağlar. Gözün yapısında bulunan kasların her biri çok önemlidir. Bir kasta oluşan olumsuzluk diğer kasları da etkileyerek daha büyük sorunlar oluşturabilir. Gözyaşı salgıladığı gözyaşı ile silecek görevi görerek gözün ön tabakasının kurumasını engeller ve temizler.

 

Göz ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için web sayfamızda bulunan yazıları okuyabilir ve bu sayede doğru, kısa ve öz bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
https://app.rebrandly.com/public/links/share?href=rb.gy/lgplhu https://rb.gy/lgplhu | istanbul evden eve nakliyat - gebze evden eve nakliyat - istanbul kombi servisi istanbul kombi servisi istanbul kombi servisi