Lens kullanan veya kullanmak isteyen kişilerin en merak ettikleri sorulardan biride, verteks mesafesi nedir? sorusudur. Bazı durumlarda bu mesafenin iyi ayarlanamaması görme sorunlarına yol açabilir ve lens kullanımı konforlu olmaz. Verteks mesafesi, lensin arka tepe noktası ve korneanın tepe noktası arasındaki mesafe olarak ifade edilmektedir. Yaklaşık olarak 14mm olması gereken bu mesafe, uygulama kısmında çok fazla ölçülmemektedir. – + 6.00 D ‘den daha küçük lensler için birkaç mm ‘lik farklılıklar görme ile alakalı sorun yaratmamaktadır. Eğer kullanılan lens konveks bir lens ise, lensin göze yaklaşması durumunda gücü azalırken, konkav lens kullanılıyor ise lensin göz yaklaşması ile gücü artmaktadır. Her iki durum için de lensin gözden uzaklaşması durumu mevcut ise tersi yönünde etki yapar.
Reçeteler yüksek diyoptiri ise verteks mesafesinin doğru hesaplanması ve ayarlanması çok önemlidir. Kullanılan konveks lens daha kısa verteks mesafesi belirlenmiş veya göze doğru kaymış şekilde ise reçete edilen lensteki güç ile aynı etkiye ulaşabilmek için lensin gücünün de arttırılması gerekmektedir. Eğer lens konkav ise reçete edilen lensteki gücü yakalayabilmek için lensin gücünü azaltmak etkili olacaktır.
Verteks Mesafesi ve Etkili Güç Arasındaki İlişki Nedir
Verteks mesafesi nedir sorusundan sonra, bu mesafenin etkili güç ile etkileşimini bilmek de önemlidir. Gözde kırma kusurunun bulunmaması emetrop olarak adlandırılır. Eğer gözlük kullanan kişiler emetrop değil ise yani miyop, hipermetrop veya astigmat söz konusu ise lens kullanımı ile bu durumun çözümlenmesi gerekmektedir. Rekraksiyon olarak isimlendirilen bu kırılma sorunları, uygun lens seçimi ve bu lenslerin doğru biçimde gözün önünde konumlandırılması ile gelen ışığın retina önünde odaklaşması sağlanarak düzeltilebilir.
Yüksek diyoptrili reçetelerde, lensin etkili gücünün belirlenebilmesi için mutlaka verteks mesafesinin hesaplanması gerekmektedir. Göz hekimi tarafından ametrop bir kişiye eğer yüksek diyoptrili bir reçete yazılıyor ise, verteks mesafesi ölçülerek mutlaka reçeteye not edilmelidir. Lensin etkili gücü gözden uzaklığa göre değiştiği için, kullanıcının çerçeve seçiminden sonra optisyenin de verteks mesafesi ölçümü yapması gerekmektedir.
Kontakt lens kullanılacak ise verteks mesafesinin doğru belirlenebilmesi için gözlük lens diyoptrilerinin, kontakt lens diyoptirilerine göre hesaplanması büyük önem arz eder. Lensin kırılma mesafesinden farklı bir mesafede yerleştirilmesi, kırılma sırasında göz hekiminin yazdığı reçetedeki mesafeyi verebilmesi için lensin gücünün değiştirilmesi gerekmektedir. Lensin yerinde yapılan çok küçük bir değişiklik bile lensin gücünün etkilenmesine sebep olur, bu yüzden verteks mesafesi nedir sorusunun yanıtları hakkında bilinçli olmak ve doğru ölçümlerin yapılabilmesi önemlidir.