Terapötik Kontakt Lens

Terapötik kontakt lens yani tedavi amacı ile verilen lens gözlük takmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilen ve gözlüğe alternatif olarak üretilen lens çeşididir. Kontakt lens kullanım alanlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Görme bozukluğu olan kişiler, kornea sorunu yaşayan kişiler ya da göz rengini değiştirmek isteyen kişiler kontakt lens kullanabilirler. Terapötik kontakt lens ise gözde mevcut olan hastalıkların ya da yaraların iyileşmesi için gözü geçici olarak koruyan lenstir. Ayrıca ilaç ile kullanılabileceği gibi tek başına da bir tedavi görevi görmektedir. Terapötik lenslerin boyutu diğer lenslere kıyasla daha büyüktür. Korneanın boyutunda olup korneayı nemli tutmaya yaramaktadır. Oldukça iyi bir şekilde geliştirildikleri için acısız bir şekilde gözün korunmasına katkıda bulunmaktadırlar.

Terapötik lensler; gözlerde bulunan ödemin hafifletilmesinde, epitelyal iyileşme için gerekli korunmanın sağlanmasında ve korneayı kapak bozukluğundan korumak için kullanılmaktadır. Tedavi amacıyla verilen bu lensler mutlaka doktor kontrolü altında doktorun tavsiye ettiği süre boyunca kullanılmalıdır. Tedavi boyunca kontroller aksatılmamalıdır.

Kontakt Lens Çeşitleri

Terapötik kontakt lens, kontakt lens çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Lensler sayesinde gözlük kullanımı sonrasında düzeltilmeyecek bazı hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Miyop, astigmat, kataraktın oluşturduğu görme bozuklukları ve yakını göremeyenlerin tedavisi için kullanılan sert, yarı sert, yumuşak ve yumuşak torik lens çeşitleri mevcuttur. Bunlar; yumuşak kontakt lensler, gaz geçirgen sert yapılı kontakt lensler, hibrik kontakt lensler, skleral kontakt lensler, renkli kontakt lensler, kromojen kontakt lensler, prostetik kontakt lensler, ortokeratoloji adı verilen gece lensleridir. Terapötik lens, tedavi süreci boyunca kullanılan lensler olduğu için korneayı koruma görevi üstlenir ve diğer lens türlerinden farklılık gösterir.

Lensler Nasıl Kullanılmalı

Terapötik kontakt lens ve diğer lens çeşitlerinin kullanılması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; lenslerin temizliğidir. Lens temizliğine başlanmadan önce eller kesinlikle yıkanmalıdır. Bu, gözlerin mikrop kapıp, daha da hassas olmasının önüne geçecektir. Daha sora lens solüsyonları kullanarak temizlik tamamlanır. Lens takıldıktan sonra ellerin sık sık yıkanmasında fayda olacaktır. Bunun nedeni; ellerin gözle teması halinde gözün mikrop kapmasını engellemektir. Eğer yeni bir lens alınıp takılacaksa paketin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Açılmış veya yırtılmış ambalajların geri iadesi yapılmalıdır. Yeni lens takılırken eller mutlaka temiz olmalıdır. Bu tedavi için takılacak olan lensin işlevselliğini kaybetmesinin önüne geçmektedir. Lensler, yapısının çok yumuşak ve hassas olmasından dolayı kaybolmaya meyilli yapıdadırlar. Bu nedenle, lens çıkartılırken düz bir yerde çıkartılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
light pole light pole