Sklera Gözün Neresinde Bulunur ?
Sklera göz bebeğinin etrafında bulunan beyaz renkli yapıdır. Sklera yapı olarak hem fibröz hem sert olduğundan gözün içerisinde bulunan diğer tabakaları zararlı maddelerden korur. Gözün dışarıdan görünümde fazlasıyla yer kapladığı bilinmektedir. Göz kasları bu noktada yapışmaktadır. Bazıları sklerayı “dış kılıf” olarak adlandırırlar. Sklera insan gözünün 5/6 gözün arka kısmını geriye kalan kısmı ise 1/6 kornea oluşturur. Sklera ve korneanın birleştiği bir nokta vardır. Bu noktanın rengi gridir. Bu noktaya “limbus” ismi verilmiştir. Sklera insan gözünün küresine şeklini veren parçasıdır. Sklera gözün ön tarafında episklera, konjonktiva ve tenon ismi verilen bir kapsül ile örtülü bir durumdadır. Sklera iki farklı tarafta bulunan açığa sahiptir. Sklera’nın ön tarafındaki açıklıkta kornea bulunur. Sklera’nın arka tarafındaki açıklıkta ise gözün optik siniri vardır. Sklera arka taraftaki optik sinirinde nokta nokta delikli bir yapıya sahiptir. Bu bölgeyede farklı bir isim kullanılmıştır. Bu isim “lamina kribroza”dır. Sklera arka bölgede en kalın yapıdadır. Sklera kendi içerisinde üç tabakadan oluşur. Bu sıralama skleranın yukarısından aşağısına doğru şu şekildedir. İlk olarak episklera daha sonra stroma ve son olarak fusca laminadır.
Episklera, tenon isimli kapsüle bantlara benzeyen şeylerle bağlı doku yapımı olarak fibröz yapılıdır. Ama yapısı gereği fibröz yapı gevşektir. Daha sonra bu tabakanın altında bulunan “stroma” isimli tabakadır.
Stroma, kendi içerisinde bulunan düzenli olmayan lif dizilimi yüzünden beyaz renkli yapıdadır. Yapısı gereği su içeriği olarak zengindir.
Bu tabakanında alt kısmında bulunan fusca lamina, yapısının neredeyse hepsi elastik yapılı liflerle doludur. Fusca lamina kendi içerisinde çok az damar bulundurmaktadır.
Sklera’nın yapısı yaşlılarda doku içerisinde biriken yağ sebebiyle sarımsı bir renk alır.
Kısaca Kornea
Kornea, insanın göz yapısında en uç tarafta bulunan ışığı net odaklamak ve zararlı etkenlerden korumak amaçlıdır. İnsan gözünün dış yapısının 1/6’sını oluşturur. Ayrıca kornea şeffaf yapılıdır.
Kısaca Limbus
Limbus, kornea ile sklarının birleşme noktasına verilen addır. Bu noktada kornea ile sklera halka gibi bir şekilde birleşir. Bu noktada bazı cerrahi ameliyatların yapılması olanaktır.