Şaşılık Nedir ?

Normal Gözde Şaşılık Neden Olur ?

Normal bir insanda gözler birbirleriyle uyumlu çalışır. Şaşılık ise gözlerdeki bu paralel orantının bozulmasına verilen addır. İnsanların yaklaşık %3’ünde şaşılık görülür. Şaşılık genelde ;

-Genetik Faktörler
-Çocukluk Travmaları
-Diyabet Hastalığı
-Hipertansiyon
-Hidrosefali
-Kromozom Bozuklukları
-Çocukken Geçirilen Yüksek Ateşli Hastalıklar
-Çocukken Geçirilen Havale
-Bazı Göz İçi Tümörler

gibi sebepler dolayısıyla oluşur.

Şaşı Olduğumuzu Nasıl Anlarız ?

-Baş ağrısı
-Göz ağrısı
-Bulanık görme
-3 boyutlu görememe
-Gözlerde sulanma
-Karşıdan bakan birisi bizim göz orantımızın bozulduğunu söylediğinde
-Gözlerde ani kaymalar

bu belirtilerden en az birini bile yaşıyorsanız acilen göz doktorunuza görünün.

Şaşılık kendi içerisinde 5 farklı çeşite ayrılır. Bunlar ;

Gizli Şaşılık
-Yetişkinlik de Görülen Şaşılık
-Kas Felçlerine Bağlı Şaşılık
-Doğum Esnasında Olan Şaşılık
-Işık Kırma Hatasına Bağlı Şaşılık

şeklindedir.

Şaşılık kendi içerisinde 2 türdür. Bunlar ;

-Dışa Kayma
-İçe Kayma

şeklindedir.

Kısaca Dışa Kayma

Bu tür 2 tipte incelenir. Bunlar devamlı ve ara sıra olan tiplerdir. Yakın bir şeye bakarken çift görme, uzak bir şeye bakarken bir gözün dışarı tarafa doğru gittiği ara sıra tiptir. Bu tip “diverjans fazlalığı” olarak adlandırılır. Uzağa bakarken normal yakına bakarken 2 gözünde dışarı doğru gittiği durumda “konverjans yetmezliği” olarak adlandırılır. Bu türde çare cerrahidir.

Kısaca İçe Kayma

Bu tür çocuklarda görülen bir türdür. Bu türde çocukların şaşı ameliyatını 1 yaşına kadar olması gerekmektedir. Daha büyük çocuklarda yakına bakarken gözlerin çok içe kayması gözlüklerle, göz damlalarıyla giderilebilir.

Şaşılık Ne Gibi Yollarla Çözüme Kavuşturulabilir ?

Göz doktoru şaşı hastasının gözünü inceleyerek şaşı olduğuna karar verir. Bu yolla göz doktoru hastanın şaşılık derecesini, durumunu, çeşitinide öğrendikten sonra cerrahi yöntem uygulanarak bu şaşı duruma son verilebilir. Çocuklukta şaşılık ise göz damlası veya gözlük kullanarak giderilebilir. Bu tedavi yöntemlerinden bir taneside göz kapama yöntemidir. Bu yöntemde şaşı gözün tembelliği ve derecesi belirlenerek kapatılır. Gün içerisinde sağlıklı göz kapanarak tembel gözü açmak sağlanır. Bu hasta bu süre içerisinde gözlük kullanmak zorundadır. Tedavi sonunda cerrah tembel gözde bir iyileşme fark ederse kapama tedavisi tekrarlanabilir. Yetişkinlerde gözün tembellik miktarına göre plan yapılır. Prizma Camlar, gözlerimizi hareket eden kaslara botoks enjekt ederek hastanın yaşadığı sorunlar ortadan kaldırılabilir. Şaşılık cerrahisi yapılarakta kaldırılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
light pole light pole