Retina Gözün Neresinde Bulunur ?
Retina, insan gözünün arka kısmında bulunur ve o bölgeyi tamamıyla kaplar. Retina, hücrelerle doludur.Retina, insan gözü içerisinde bulunduğu noktada kendi 10 katmanı bulunur. Retina, yapı olarak çok ince bir yapıdadır. Retina içerisinde bulunan “sarı nokta” isimli yapı retinada merkezi görüşü sağlar.
Kısaca Sarı Nokta
Göze gelen ışınların retinada düzenli olarak toparlandığı yerdir. Retinanın merkezinde bulunur. Burada bulunan hücreler bizim neyin ne olduğunu seçebilmemizi sağlayan hücrelerdir. Bu noktada herhangi bir sıkıntı durumunda kişi görme yetisinin neredeyse tamamını kaybeder. Sadece %5 kısmı görebilir.
Retinada Bozukluk Olursa Ne Olur ?
Retinada meydana gelen bozukluk sonucu retina içerisinde görüntü oluşumunu engeller. Retina bozukluğu eğer hücre dolayısıyla olduysa görüntü beyne ulaşamadığından veya hatalı yanlış ulaştığından kişi görme hissayatını yavaş yavaş kaybeder. Retina hastalık durumdada aynı duruma gelir. Bu hastalıklar hipertansiyon ve diabettir.
Retinada Hastalık Olurmu ?
Retina içerisinde bulunan hücreler ve onu besleyen damarlarda bozukluklar olabilir. Buda farklı hastalıklara yol açar. Yaşa görede fark eder.
Retinada Ne Gibi Hastalıklar Oluşur ?
-Diabet sebepli kanamalar
-Hipertansiyan sebepli kanamalar
-Sarı nokta içerisinde yaş dolayısıyla sıvı birikimi
-Retina içerisinde yırtılma
-Retina içerisinde damar sorunları
-Sarı noktada delik
-Farklı etkenler sonucu retinada delik
-Retina doğan bebeklerde damar gelişimi doğru olmadığından yaşanan sorunlar
-Retina içerisinde tümör oluşumu
Retinada sıklıkla karşılaşılan hastalıklar bunlardır.
Retina Olduysak Nasıl Fark Ederiz ?
Gözümüzde kısmı kayıp olucağından normal bir şekilde göremediğimiz zaman fark ederiz. Bulanık görmek, renkleri görememek retina belirtilerinden en sık yaşananlarıdır. Bu belirtilerden en az birini bile yaşıyorsanız çok acilen doktora görünün.
Retina Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir ?
Retina hastalıkları hastalığa göre 4 farklı şekilde tedavi edilir.
Göz İçerisine İlaç Kullanımı
Bu tedavi seçeneği en tercih edilen tedavi seçeneğidir. Göz içerisinde bulunan sarı noktada bir hastalık olduğunda bu tedavi seçeneği kullanılır. Kullanılan ilaç direk retinaya etki etmektedir.
Lazerli Fotokoagülasyon
Diabet, retinada damar sorunları gibi hastalıklar oluştuğu zaman kullanılan tedavi yöntemidir. Cerrah hastanın gözünü uyuşturarak lazerle retinaya dokunuş yapar. Bu cerrahın uyguladığı işlem 15 dakika civarlarında sürmektedir.
Fotodinamik Tedavi Seçeneği
Bu tedavi seçeneğinde uygulanan işlemler lazerli fotokoagülasyon ile aynı gibidir. Farklı olarak kullanılan lazer soğuk lazer olup işlem yapılan yer retina altındaki damar dokusudur.
Retina Üzerine Yapılan Ameliyatlar
Retina üzerine ameliyat yapacak cerrahlar 3 farklı ameliyat türünün eğitimini almış kişilerdir. Ameliyatta hangi ameliyat türü uygulanacağı retinanın durumuna bağlı biçimde cerrah tarafından söylenecektir.
3 Farklı Ameliyat Türü
-Vitreoretinal Cerrahi
-Pnömatik Retinopeksi
-Serklaj
Kısaca Vitreoretinal Cerrahi
Bir diğer adı mikrocerrahi tekniğidir. Hastalara karşı en çok kullanılan ameliyat yöntemidir. Gözün içerisinde bulunan konjonktivada 3 nokta ile göz içine girilerek retina sorunları giderilir.
Kısaca Pnömatik Retinopeksi
Yöntemlar arasında en az kullanılan tekniktir.Bu teknik retinada yırtık ve sarı noktada kanama varsa gerçekleştirilir. Bu teknikte göz içine gaz enjektesi sağlanarak sorunların giderilirilmesi beklenir.
Kısaca Serklaj
Bir diğer adı çökertme tekniğidir. Göze içerisine dışarıdan uygulanan ameliyat yöntemidir. Göz içerisinde bulunan konjonktiva tabakasında altta kalacak biçimde, göz kaslarının alt tarafından geçirilerek yapılan ameliyat yöntemidir.