Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Kornea, gözün renkli bölümünün yani irisin önünde yer alan bir dokudur. Gözün en dışında yer alması nedeni ile dışarıdan alınan darbeler karşısında ilk zarar görecek bölgelerden biridir. Görmeyi sağlayan ana unsurlardan birdir. Dışarıdan gelen ışığı kırar ve retina üzerine düşmesini sağlar. Bu neden korneadaki bozukluk görmeyi tamamen etkiler. Zamanla lekeler oluşurken, bulanıklık da kendini gösterir. İlaç ile iönüne geçilmez ise görme yetisi tamamen deforme olur. İlacın fayda etmediği durumda kornea nakli yapılır.

Kornea Nakli Hangi Durumlarda Gerekir?

Kornea görme dışında  gözü dış etkilerden de korur. Bu nedenle saydamlığının kaybolması veya hasar alması diğer dokulara göre daha yüksektir. Bu zararlar yaralanma, darbe, çalışma ortamına bağlı olarak zaman içinde oluşan hasarlar olarak sayılabilir. Dış etkiler dışında aileden kalıtımsal olarak da korneanın zamanla şeffaflığını kaybetmesi mümkündür. Bu gibi durumlarda kornea nakli yapılması gerekir.

Kornea naklinin diğer bir şartı ise nakil olacak kişinin kornea dışındaki göz fonksiyonlarının normal olması gerektiğidir. Göz diğer işlevlerini de eksik yapıyorsa kornea nakli tam olarak sonuç vermez.

Kornea Nasıl Bulunur?

Kornea dokusu göz bankalarından temin edilir. Şu an için Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da olmaz üzere iki adet göz bankası vardır.

Kornea dokusu hayatını kaybeden kişilerden alınır. Göz bankalarında uygun hasta bulunana kadar canlı şekilde tutulur. Kornea alınırken vefat eden kişinin ölüm sebebi önemlidir. Herhangi bir şekilde korneanın zarar görmediği durumlarda alınır. Bunun dışından korneası alınacak kişinin bulaşıcı bir hastalığı olmaması gerekir.

Kornea Naklinde Kan Grubu Önemli mi?

Korneada damar yolu bağlantısı olmadığı için kan grubu uyumu gerektirmez.

Korneanın Uymama İhtimali Var mıdır?

Her nakilde olduğu gibi korneada da doku uyuşmazlığı riski vardır. Diğer organ nakillerine göre daha az rastlansa da yüzde 5 – 30 arasında doku reddi durumu yaşanabilmektedir.

Doku Reddinin Bir Tedavisi Var mı?

Doku reddi göz hekiminin uygulayacağı doğru tedavi ile engellenebilir. Ameliyat sonrası düzenli ilaç kullanımı veya damarlarda yapılacak ek cerrahi müdahaleler ile doku reddi engellenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
light pole light pole