Gözün en dışında kornea bulunur. Kornea, irisin hemen önünde yer alır ve gelen ışıkları kırarak retina düşmesini sağlar. Bu neden görmenin ilk başladığı yer korneadır. Kornea gözün en dışında olması nedeni ile herhangi bir darbe sonucunda hasar görmeye en yakın dokudur. Darbe, travma, kaza ya da kalıtıma bağlı olarak korneanın şeffaf yapısı bozulur. Bu bozulmalardan bir tanesi de tıp dilinde “Keratokonus” denilen korneanın incelmesi ve koni biçiminde uzamasıdır.
Keratokonus Belirtileri Nelerdir?
Keratokonus ilk başlangıçta kendini belli etmez. Hastalar çoğu durumda farkına dahi varmaz. Ancak zamanla kornea dokusu daha fazla deforme olacağı için bulanık görme, uzağı veya yakını görememe gibi durumlar yaşanır.
Keratokonusun diğer bir önemli belirtisi de düzensiz astigmanttır. Normalin dışında göz derecesi sürekli büyür ve astigmat derecesi artar. Sık sık gözlük değişimi gerekir.
Eğer hastalık son aşamaya kadar gelmiş ise korneada şişme görülür. Yine tedavi edilmez ise kornea tamamen şeffaflığını kaybeder ve beyazlaşır.
Keratokonus Kimlerde Görülür?
Keratokonus dış etkilere bağlı olarak görülebilir. Darbe, kaza veya travma gibi nedenlerle kornea dokusu bozulabilir. Bunun dışında genelde kalıtım yolu ile hastalık geçer. Ergenlik çağına kadar hastalığın fark edilmesi çok zordur. Kapsamlı muayene sonucunda anlaşılabilir. Keratokonus kendini en çok orta yaşlarda gösterir. Bu dönemde sık sık göz numarası büyür. Bu gibi durumlarda göz hekimine giderek kontrol edilmesi gerekir. Keratokonus kadınlarda daha sık görülür.
Keratokonus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Keratokonus tedavi edilebilir. İzlenecek tedavi yolu hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilerek belirlenir.
Keratokonus Tedavisi;
- Cross-linking (Çapraz Bağlama) Tedavisi
- Keratokonusa Özel Yumuşak Kontakt Lensler
- Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lensler
- Yumuşak Kontakt Lens Üstüne Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lens (Piggyback Lens Uygulaması)
- Melez Kontakt Lens
- Skleral veya Yarı-Skleral Lens
- Kornea İçi Halka (Intacs)
Keratokonus Tedavisinde Kornea Nakli Gerekli midir?
Hastalık başlangıç evresinde ise yukarıda saydığımız yöntemler ile iyileşme görülebilir. Hastalığın ağırlığına göre iyileşme görülmese bile ilerleme durdurulur. Ancak bu yöntemlerle tedavi sağlanamazsa kornea nakli yapılır.