Göz Kayması Neden Olur?

Gözlerin hareket etmesini sağlayan kaslardır. Bu kaslar yardımı ile gözler sağ, sol, yukarı ve aşağı doğru hareket edebilirler. Bu kaslar iyi çalışmadığında veya işlevini kaybettiğinde göz kaymaları görülebilir. Genelde dışa doğru (ekzotropya) kayma görülür. Yetişkinlerde daha sık rastlanılır. Önlem alınmadığında zamanla kayma derecesi artar.

Kasların işlevini kaybetmesi veya iyi çalışmamasının birden fazla nedeni olabilir. Göz kayması görülen hastaların çoğunun aile bireylerinde de bu sorun vardır. Bu nedenle yüksek oranda kalıtım yolu ile aktarılır. Bunların dışında göze alınan hasarlar sonucunda da kaslar zayıflayabilir. Bu da yine göz kaymasına neden olabilir.

Kalıtımın neden olduğu göz kayması bebeklikten kendini belli eder. Özellikle bebeklikte kaslar tam anlamı ile gelişmediğinden eksiklik var ise daha net görülür. Bazı durumlarda bebeklerde yalancı şaşılık görülebilir. Bunun nedeni ise  burun kemiği 1 yılda oluştuğundan kısmen gözde şaşılık olabilir. Böyle bir durum var ise hekime başvurulmalı ve yönlendirmeleri ile hareket edilmelidir.

Göz Kayması Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kayması birden farklı yol ile tedavi edilebilir. Uygulanacak tedavi de göz kaslarının ne derece çalıştığı önemlidir. Tedavide hangi yolun izleneceği yapılacak testlerden sonra göz hekiminin koyacağı tanıdan sonra belli olur.

Kalıtımsal olarak gelen ve kasların az çalışmasına bağlı olarak görülen şaşılık bazı göz egzersizleri ile tedavi edilebilir. Bu egzersizler ile göz kaymasına bağlı olarak görüntüleri birleştirememe ve odaklanamama sorunu ortadan kalkar. Göz kayması görülen hastalarda derinlik algısı bozuktur. Bu egzersizler ile derinlik algısı da normal haline döner.

Bu yöntem çocuklarda daha çok olumlu sonuç vermektedir. Kaslar henüz gelişme aşamasında olduğundan müdahale edilerek normal şekilde çalışması sağlanabilir. Göz egzersizleri yetişkinlerde de kullanılmaktadır. Ciddi oradan fayda sağlasa da çocuklardaki başarı yüzdesinden düşüktür. Egzersizlerin tedavi edemediği göz kaymalarında ise son çare olarak ameliyat yapılır.

Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde göz kayması ameliyatı yetişkinler ile aynı şekilde yapılır.

Göz Kayması Gözlük ile Düzelir mi?

Bazı göz kaymaları düzenli gözlük kullanımı ile düzelebilir. Erken yaşta gözlük kullanımında düzelme oranı daha yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram
light pole light pole