Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi gözdeki damarlar da tıkanır. Gözde damar tıkanıklığı çeşitli nedenle bağlı olarak görülebilir. Retinada hasara neden olduğu için zaman içinde bulanık görmeye, netlik kaybına yol açar. Yaşlandıkça retinadaki hasar büyür. Sonucunda ise görme yetisi tamamen kaybolur.
Genelde kalıtımsaldır. Ailede herhangi bir kişinin göz damar tıkanıklığı tanısı var ise erken yaşlarda göz hekimine kontrole gidilmesi gerekir.
Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Kalıtım dışında darbelere bağlı olarak da görülebilir. Ayrıca göz tansiyonu, şeker hastalığı, travma sonucunda da göz damar tıkanıklığı meydana gelebilir.
Özellikle şeker hastalığı diğer faktörlere göre daha belirleyicidir. Şeker dengesinin bozulması hassas bir yapıda olan retinaya giden damarların yapısını bozabilir.
Damar tıkanıklığını etkileyen diğer bir faktör ise kolestroldur. Yüksek kolestrolü olanlar için sadece gözde değil, diğer damar yollarında da tıkanma ihtimali yüksektir.
Bunlar dışında yüksek tansiyon, göz tansiyonu ya da pıhtılaşma da göz damar tıkanıklığına neden olabilir.
Göz Damar Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Damar tıkanıklığının en önemli belirtisi ani görme kaybıdır. Her şey normal halde görünürken birden bulanık görme veya net görememe sorunu yaşanır. Ayrıca görme anlık olarak tamamen de kaybolabilir.
Diğer bir belirtisi ise göz önünde uçuşan lekeler görülmesidir. Başlangıçta bu lekeler tam olarak fark edilmeyebilir. Ancak yaşlandıkça bu lekeler daha belirgin hale gelir.
Göz damar tıkanıklığı göz içindeki basıncı aniden yükseltir. Bu yükselme gözde ağrı yapar. Hastalığın ileri aşamalarında görülen bu belirti göz dışında kulak ve başta da ağrı yapabilir.
Damar tıkanıklığı genelde ileri yaşlarda etkisini artırır. 60 yaş ve sonrası insanlarda diğer hastalıkların da etkisi ile damar tıkanıklığı yaşanabilir.
Tedavisi Nedir?
Göz damar tıkanıklığı için farklı tedavi yolları vardır. Hastanın durumuna göre bu yollardan uygun olanlar sırası ile uygulanır.
Hassas bir yapıda olan göz kılcal damarlarındaki tıkanıklığı kan sızıntısına neden olabileceği için retinanın daha büyük hasar almasına; hatta retinanın ayrılmasına da neden olabilir. Bu nedenle göz damar tıkanıklığında cerrahi müdahale son aşamada yapılır. Başlangıçta hastanın durumuna göre çeşitli ilaçlar ile sulandırma ve damar yolunun açılması sağlanmaya çalışılır.